198218_305170286260657_71625581_n.jpgmhb.jpg

Κοινωνικά Δίκτυα

(SocialMedia) ονομάζουμε τις διαδικτυακές (internet based) τεχνολογικές πλατφόρμες οι οποίες επιτρέπουν τη δημοσίευση περιεχομένου και πληροφοριών, την ανάπτυξη κατ’ αρχήν επικοινωνιακών και στη συνέχεια κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών σχέσεων και δεσμών μεταξύ των ανθρώπων. Η ενσωμάτωση όλων αυτών καθώς και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται οι πληροφορίες εξαρτάται από το κτίσιμο κοινών κωδίκων, γενικών εννοιών, ενίοτε δε και κοινής γλώσσας και αξιών, ακόμη και υπαρξιακού νοήματος, καθώς οι άνθρωποι έρχονται πλέον κοντά ο ένας με τον άλλο μέσω του διαδικτύου, για να μοιραστούν ιστορίες και πεποιθήσεις αλλά και να δράσουν από κοινού.Τα Κοινωνικά Δίκτυα είναι τα συστατικά υποσύνολα του Σημασιολογικού Δικτύου.

Ο όρος «Κοινωνικό Δίκτυο» αναφέρεται συχνά για να περιγράψει ένα πλέγμα τεχνολογιών, κοινωνικών σχέσεων και δράσεων, παραγωγής και αναπαραγωγής περιεχομένου (κειμένων, ήχου και εικόνας). Κάθε επιμέρους Κοινωνικό Δίκτυο, αλλά και κάθε υπο-ομάδα εντός ενός δικτύου, έχουν το δικό τους, ξεχωριστό τρόπο λειτουργίας που κυρίως καθορίζεται από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται ως προς τη μορφή και από τα ίδια τα μέλη ως προς την ουσία. Όλα μαζί και το καθένα ξεχωριστά συνδέει εκατομμύρια ανθρώπους μέσα από μαζικές επικοινωνιακές διαδικασίες.


Τα Κοινωνικά Δίκτυα σαν κοινωνικό φαινόμενο
Οι ειδικοί ερευνητές λένε ότι η αγορά γύρω από τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα μέχρι το τέλος του 2009 θα διαμορφωθεί στα 428 εκατομμύρια δολάρια .

Καθώς η διείσδυση του διαδικτύου γίνεται όλο και μεγαλύτερη, τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα θα γίνουν όλο και πιο δημοφιλή καθώς θα αποτελέσουν ευρύτερη πλατφόρμα επικοινωνίας χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως το email και τα άμεσα μηνύματα διευρύνοντας έτσι τη λειτουργία τους.

Ήδη τον τελευταίο καιρό το Facebook, το MySpace, το Hi5 αλλά και, σε ελληνικό επίπεδο, το νέο ελληνικό φοιτητικό Zuni.gr αναπτύσσονται ταχέως και όχι μόνο από ανθρώπους που ψάχνουν να κοινωνικοποιηθούν.

(e-go.gr)

Η κοινωνικοποίηση όμως σε τοπικό επίπεδο έρχεται σε συνδυασμό και μέσα από τα café της γειτονιάς ή τα στέκια της παρέας.

Iσως πολύ σύντομα δούμε και μια μεγάλη οθόνη με Facebook ή άλλο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο μέσα σε ένα από αυτά τα cafe. Eνα Facebook θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα κοινωνικοποίησης και σύνδεσης μιάς παρέας με άλλες τοπικές ή ακόμη και διεθνείς κοινωνικές ομάδες.

Τα κοινωνικά και επικοινωνιακά δίκτυα, όμως, προϋπήρξαν των τεχνολογικών δικτύων, έστω και αν ιστορικά δεν τα λέγαμε έτσι. Κατά τον ίδιο τρόπο, υπάρχουν τα εθνικά, τα φυλετικά και τα θρησκευτικά δίκτυα. Υπήρξαν, επίσης, και υπάρχουν ακόμη, εμπορικά και απελευθερωτικά δίκτυα. Η φιλική εταιρεία π.χ. ήταν ένα απελευθερωτικό δίκτυο. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα δίκτυα ή «ενώσεις» λειτουργούσαν ενοποιητικά και συντονιστικά για κοινές διεκδικήσεις, ενώ τα πολιτικά δίκτυα ενίοτε μπορεί να εκφράζουν ένα όραμα. Επίσης υπάρχουν δίκτυα κοινωνικής ευαισθησίας με κίνητρο τον εθελοντισμό, το περιβάλλον και την κοινωνική αλληλεγγύη, που η διάδοσή τους είναι φαινόμενο αρκετά πρόσφατο στην ιστορία. Αυτά είναι ένα φαινόμενο που συνδιαμορφώνεται από την απελευθέρωση ανθρώπινης ενέργειας που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες της διαδραστικής επικοινωνίας, όπως είναι το διαδίκτυο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μπορούμε λοιπόν να προσεγγίσουμε, τα δίκτυα και την οριζόντια συνεργασία από τη σκοπιά του εθελοντισμού και της σύνθεσης του κοινωνικού κεφαλαίου, που θεωρείται ο τέταρτος συντελεστής κεφαλαίου, παράλληλα με το ανθρώπινο, φυσικό και οικονομικό κεφάλαιο, που με τους παραδοσιακούς όρους της οικονομίας θεωρούνται ως τρεις βασικοί συντελεστές της ανάπτυξης. Άλλωστε σήμερα έρχεται η διαδικτυακή τεχνολογία να διευρύνει τους ορίζοντες όλων αυτών των εννοιών να μηδενίσει τις αποστάσεις και να μας μεταφέρει απο τις τοπικές κοινότητες στην παγκόσμια κοινότητα.

Η εμφάνιση της κρίσης εμπιστοσύνης ως επακόλουθο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης σήμερα, αναδεικνύει με δυναμικό τρόπο τη σημασία των κοινωνικών δικτύων στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και ιδιαίτερα μέσω της κοινωνικής οικονομίας, που δημιουργεί νέες δυνατότητες απασχόλησης.

Έτσι, τα δίκτυα που συμβάλλουν στην κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία και πρόνοια έχουν μια σειρά από θετικά αποτελέσματα. Κύριο αποτέλεσμα των κοινωνικών δικτύων είναι η μείωση κόστους συναλλαγών, είτε αυτά είναι καταναλωτικά δίκτυα είτε δίκτυα επικοινωνίας είτε ακόμη δίκτυα διάχυσης της τεχνογνωσίας..

Τα δίκτυα οριζόντιας συνεργασίας, που συνθέτουν κοινωνικό κεφάλαιο, αναπτύσσουν τις ανθρώπινες δεξιότητες, τη διάχυση γνώσης και την εξασφάλιση εμπιστοσύνης για τη συλλογική δημιουργία μιας κοινωνίας.

Το Facebook, το YouTube and το Twitter κατατάσσονται στις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας με τα μεγαλύτερης αξίας κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τη εταιρεία BV4 σε συνεργασία με το τμήμα επικοινωνίας του πανεπιστημίου HWZ στη Ζυρίχη.
Τα 10 κοινωνικά δίκτυα με τη μεγαλύτερη αξία

Facebook 29,1 δις
14525-facebook-logo.jpg

Capture.PNGYoutube 18,1 δις


unnamed.png
253014_478260205562318_1368034457_n.jpg
Twitter 13,3 δις

twitter-logo.png

Κι 'αλλα....
Ozone 11,2 δις
Sina Weibo 3,9 δις

Badoo 3,7 δις

Linkedin 3,6 δις

Tencent Weibo 3,5 δις

Zynga 3,1 δις

Habbo 3,0 δις.JPG
by Denysa